7 sposobów na odporność bez szczepionki. Przydadzą się przed drugą falą koronawirusa

7 sposobów na odporność bez szczepionki. Przydadzą się przed drugą falą koronawirusa

Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna Źródło: Materiały prasowe
Choć prowadzonych jest ponad 100 prac nad szczepionką przeciwko COVID-19 i toczą się dyskusje, czy powinna być obowiązkowa, to raczej nie dostaniemy jej przed jesienią. W starciu z koronawirusem jesteśmy póki co „skazani” na własną odporność. A teraz mamy złoty czas, by o nią zadbać.

Choć liczba nowo wykrytych infekcji COVID-19 w Polsce od trzech miesięcy utrzymuje się na podobnym poziomie, to w większości przypadków zakażenia są bezobjawowe lub przebiegają lekko. Eksperci ostrzegają, że jesienią może być inaczej. Promienie UV i temperatura wyraźnie osłabiają koronawirusa, a my jesteśmy w najlepszym okresie dla naszego układu odpornościowego. Warto go właśnie teraz dodatkowo wzmocnić.

1. Nie pozwól zestarzeć się układowi odpornościowemu

Na ciężki przebieg COVID-19 najbardziej narażone są osoby starsze i z niektórymi przewlekłymi chorobami. Jedną z przyczyn jest starzenie się układu odpornościowego. – Wówczas nawet, jeśli nie ma żadnego zakażenia, układ odpornościowy stale produkuje duże ilości cytokin prozapalnych. Gdy dochodzi do zakażenia COVID-19, pojawia się dodatkowy wyrzut cytokin i dochodzi do „burzy cytokinowej” U osób starszych łatwo go wzbudzić i trudno kontrolować. Dotyczy to także młodszych osób z chorobami, w których występuje gotowość prozapalna, jak miażdżyca, cukrzyca – mówi prof. Piotr Trzonkowski, kierownik Zakładu Immunologii Klinicznej i Transplantologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Jak spowolnić starzenie się układu odpornościowego? Trzeba… nieco mniej jeść. Nie chodzi tu o doprowadzenie się do niedożywienia i awitaminozy, jednak niewielki niedobór kalorii (przy równoczesnym zbilansowanym sposobie odżywiania) może być bardzo korzystny. – Osoby, które przez lata ograniczają liczbę kalorii w diecie, żyją dłużej. W badaniu opublikowanym kilka lat temu w „Nature” opisano dwie grupy małp, z których jedna jadła, ile chciała, a druga miała ograniczoną ilość pożywienia i określone przerwy między posiłkami. Po kilkunastu latach okazało się, że zwierzęta, które jadły tyle, ile miały ochotę, wyglądały starzej i były biologicznie starsze – dodaje prof. Piotr Trzonkowski.

Lato powinniśmy zdecydowanie wykorzystać, by schudnąć. Osoby otyłe są nie tylko bardziej narażone na cukrzycę, choroby serca i niektóre typy nowotworów, ale też na ciężki przebieg infekcji COVID-19. Tkanka tłuszczowa produkuje duże ilości cytokin prozapalnych, stąd tak częsta „burza cytokinowa” właśnie u osób otyłych.

Artykuł został opublikowany w 25/2020 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.